CollectionStudio Review by techline.hu (Hungary) - Collection Studio - Sammler-Software

Benutzerkonto erstellen | Haben Sie Ihr Kennwort vergessen? |



Collection Studio 4.76

[ Datum: 31 Mai 2024 ]







Kategorien

Sammler Themen/Kategorien:

Tags

Verwenden Sie Tags unten, um eine erforderliche Artikel im Blog zu finden:

5 years art auction Australia award bank banknote banknotes Belarus bill bills Books Brazil Canada cars cat celebrity China coin coin stacking coins collage collection collector collectors competition cool CS currency Czech Republic design dollar dollars euro face flag France fun funny germany hobby India Japan king library medals Mexico microscope mint money moneygami museum news NYC Olympic Games paper money penny photo Pound review riddle rouble Royal Mint ruble rubles rupee Russia scotland set sightseeing Soviet Union stamp stamps Switzerland travel tree Ukraine United Kingdom United States video vinyl war won ww2 yuan

Blog: CollectionStudio Review by techline.hu (Hungary)

April 25
2009

CollectionStudio Review by techline.hu (Hungary)

Collection Studio was reviewed by biggest Hungarian software portal - techline.hu. Here it is:

Aki szereti gyűjtögetni a filmeket, könyveket és ki tudja még, mi minden mást, annak igencsak jól jöhet a Collection Studio program, amellyel akárhány katalógust kezelhetünk.

Sokunknak a mai napig nem sikerült hátrahagyni az ősemberre jellemző gyűjtögető életmódot. Mindent elteszünk, megőrzünk, mert hát jó lesz az még valamire. Ez a megállapítás az apróbb kacatokra, könyvekre éppúgy igaz, mint az érmékre vagy éppen a számítógépes adatokra. Az utóbbiak esetében addig viszonylag egyszerű dolgunk van, amíg a számítógép merevlemezén foglalnak helyet, de amint CD/DVD-re kerülnek és a korongok felhalmozódnak, már korántsem olyan egyszerű a dolgunk, ha szeretnénk megtalálni valamit. Ilyen esetekben vesszük jó hasznát egy remek katalogizáló szoftvernek, amelynek a segítségével rendezhetjük sorainkat.

Új gyűjtemény létrehozása

A legtöbb hasonló programnak van egy közös hátránya, nevezetesen: csak egyféle dologra szakosodtak, vagyis egyesek például csak könyvek, míg mások csak filmek, esetleg zenék rendszerezésére szolgálnak. Ezzel a „hagyománnyal” szakít a Collection Studio, amelyet úgy terveztek, hogy a filmek, zenék, könyvek, érmék, bélyeggyűjtemények mellett számos egyebet is rendszerezhetünk, és egyetlen alkalmazáson belül akárhány katalógust kezelhetünk.

A szoftvernek hivatalos magyar felülete is van, ami tartalmaz ugyan néhány hibát és magyartalan fordítást, mégis az átlagfelhasználó számára is egyszerű és áttekinthető képet mutat. Első lépésként a könyvet ábrázoló ikonra kattintva, a gyűjtemény típusát kell megadnunk. Itt nyolc előre beállított és paraméterezett fajtából választhatunk, úgy mint: könyvek, filmek, bélyegek stb. Bár a listában alaphelyzetben sem az autómodellek, sem a lepkék nem találhatók meg, akkor sem kell sutba dobnunk a szoftvert, ha ezek gyűjtésének hódolunk. Ez esetben ugyanis az utolsó, kissé magyartalanra sikeredett Gyűjtemény választása opcióra (eredetileg: custom collectible) lesz szükségünk. Ezen belül minden tekintetben személyre szabott katalógust készíthetünk, amelyet persze a későbbiekben bármikor megváltoztathatunk vagy kiegészíthetünk.

Az új adatbázis létrehozásához a kitöltendő mezők számát és azok nevét kell megadnunk, ami bár egyszerűnek hangzik és amint a későbbiekben látni fogjuk az is, első látásra kissé kuszának tűnhet. Ezért, bár a szoftver használata pofonegyszerű, mégis azt javasolnánk, hogy mielőtt egy teljesen új rendszer szerkesztésébe kezdenénk, kicsit ismerkedjünk, próbálgassuk a már előre elkészített sablonokat. Amint azt látni fogjuk, a sablonok között, a kitöltendő mezők neveit leszámítva, nem találunk gyökeresen különbséget. Bármilyen gyűjtemény birtokosai legyünk, számos paraméter rögzítésére van lehetőségünk, amelyekből később különböző látványos grafikonokat készíthetünk, például származás vagy évszám szerint. Ez utóbbihoz igen ötletes kiegészítő az „évszámológép”, ami különösen bankjegyek és pénzérmék esetén bizonyul hasznosnak, amikor például olyan keleti darab birtokába jutunk, amelyen nem arab számokkal tüntetik fel a kiadás évet. Ilyen esetekben elég a származás helyét tudni, és pillanatok alatt „átválthatjuk” arab számokra az addig értelmezhetetlennek tűnő írásjeleket.

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a programot, látni fogjuk, hogy nem egyszerűen egy katalogizálóval van dolgunk, hanem ismeretterjesztőnek sem utolsó. A pénzeknél maradva, megtudhatunk néhány érdekességet egy adott valuta, például a forint nevének eredetéről.

Valamennyi előre kidolgozott sablon esetében rengeteg kitölthető opció áll rendelkezésre, amelyek sokasága esetenként már túlzónak tűnhetnek. Szerencsére ezen gyorsan változtathatunk, és a beállításokon belül letilthatjuk a felesleges rubrikákat, vagy akár át is szerkeszthetjük az egészet. A szükségtelen részek eltüntetésével nemcsak áttekinthetőbb, hanem kulturáltabb kinézetet is nyer a szoftver.

Egy nagyobb gyűjtemény feldolgozása bizony embert próbáló feladat, amit számos módon próbáltak könnyíteni. Ezek közül a legfontosabb, hogy egy-egy értéket/tulajdonságot elegendő egyszer begépelnünk, a következőkben már a legördülő menüből egy kattintással ismét hozzárendelhetjük a már rögzített értéket a legördülő menüsorból. Természetesen egy ilyen adatbázist többnyire nemcsak magunknak készítünk, hanem olykor másokkal is szeretnénk megosztani. Ilyen esetekben hasznos opció az exportálás lehetősége. A programból hét különböző formátumban van lehetőség adatokat kinyerni, illetve ezen formátumokból importra is van mód.

Összegzésként elmondható, hogy egy remekül kidolgozott és széleskörűen használható alkalmazásról van szó, amit nyugodt szívvel ajánlunk mindenkinek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amennyiben csak filmeket vagy zenéket szeretnénk csokorba szedni, akkor találunk nála alkalmasabbat is a feladatra, viszont a különleges egyedi igények kielégítésére ez az egyik legalkalmasabb program a piacon.

http://techline.hu/kiprobaltuk/20090328_collection.aspx

Posted by developers, 25 April 2009. Post has 1 comments.
CS feature review

 

Facebook logo twitter logo vkontakte logo buzz logo LJ logo

serge
Entwickler Gruppe
258 Nachrichten
serge Profil
decoration
30 April 2009 11:01
zitieren    antworten
decoration
decoration  
I hope we have only positive remarks in this Hungarian review from techline.hu. Elsewhere we will be happy to change, repair or adjust inaccuracies of our products...
 
  decoration   decoration

comments rss 0.91 comments rss 2.0 comments rss atom 0.3 ?

Antworten
chart bar 25091 Einsichten; Nachrichten: Letzte Nachricht 1.